Ερώτηση Σταρακά στην κυβέρνηση για τον κίνδυνο κλεισίματος του Μουσείου «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου αλλά και όλων των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό δεν πρόκειται να υπαχθεί στα κατ’ εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού. Τα παγκοσμίου εμβέλειας έργα της Αιτωλοακαρνάνας ζωγράφου και χαράκτριας Βάσως Κατράκη, κινδυνεύουν να μεταφερθούν αλλού και να χάσει ο τόπος έναν χώρο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Αντί να υπάρξει ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανάταξης του μουσείου για να διατηρηθεί αυτή η ανεκτίμητη, πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά μας και να παραμείνουν στο Αιτωλικό τα έργα της Βάσως Κατράκη, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει λουκέτο σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πατρίδας μας». 

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον κίνδυνο, με αυτή την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λιβάνιος, να μπει κυριολεκτικά «λουκέτο» στο μοναδικό αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης μουσείο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τις δύο Υπουργούς ζήτησε απαντήσεις σε δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

«1. Θα τροποποιήσετε την απόφαση με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών –  Μουσείο Βάσω Κατράκη, δεν πρόκειται να υπαχθεί στα κατ’ εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού ώστε το μουσείο να παραμείνει Ν.Π.Δ.Δ;

2. Θα προχωρήσετε στην χρηματοδότηση για να υπάρξει ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανάταξης του μουσείου και στελέχωσή με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να παραχθεί πολιτισμός με αξιοπρέπεια και να αναδειχθεί το οικουμενικό έργο της Βάσως Κατράκη καθώς και η προσωπική της επιθυμία να γίνει το μουσείο χώρος παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού;»

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής: