Άμεση παρέμβαση Σταρακά εκ μέρους των παραγωγών για την ακαρπία της ελιάς και τη χαμηλή παραγωγή λαδιού

Την απόγνωση των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι βλέπουν την συγκομιδή ελιάς και την παραγωγή λαδιού να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και 20 χρόνια, αλλά και την αγωνία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης επιτραπέζιας ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ) για το πρόβλημα της ακαρπίας, μεταφέρει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.

Η Χριστίνα Σταρακά σε σχετική της δήλωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απόγνωση των ελαιοπαραγωγών είναι έντονη και δίκαιη διότι αυτή είναι η δουλειά τους, έτσι ζουν τις οικογένειές τους και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Η κυβέρνηση από την άλλη κωλυσιεργεί στα πάντα, από τις αποζημιώσεις μέχρι οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης της παραγωγής, αδυνατώντας να αντιληφθεί τι περνάνε οι παραγωγοί. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι πάντα εδώ, ένα με τον παραγωγό».

Στην ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:

«1. Λαμβάνοντας υπόψιν τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια και ευνοούν τη δακοπροσβολή, τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να περιορίσετε την περαιτέρω μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου στην Αιτωλοακαρνανία;

2) Πότε σκοπεύετε να αποζημιώσετε, μέσω του ΕΛΓΑ, τους παραγωγούς που υπόκεινται ζημιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ακαρπίας την φετινή χρονιά, τόσο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όσο και στην υπόλοιπη ύπαιθρο;

3) Ποια άλλα μέτρα ενίσχυσης θα ληφθούν για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής»;

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής: