Χριστίνα Σταρακά για την ακρίβεια: Αδιάψευστος κριτής οι άδειες τσέπες των πολιτών στα μέσα του μήνα και η αδυναμία να αγοράσουν τα βασικά – Κυβέρνηση των πολυεθνικών η ΝΔ

«Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Αυτή φαίνεται να είναι η μόνιμη επωδός στα χείλη της κυβέρνησης όσον αφορά την υπόθεση ακρίβεια και αισχροκέρδεια, κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό και στο πλαίσιο της ημερήσιας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα. Την ώρα όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιέργησε μια ειδυλλιακή εικόνα συνεχούς «προσπάθειας» και πρωτοβουλιών, με αποκορύφωμα το επικοινωνιακό τέχνασμα με το «γράμμα» προς την Κομισιόν για τα «παιχνίδια» των πολυεθνικών με σκοπό να καλύψει την αποτυχία του, η σκληρή πραγματικότητα διαψεύδει εμφατικά την κυβέρνηση.

Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από τα πλέον θεσμικά χείλη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, τον Μάρτιο είχαμε υπερτετραπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιο. Το 2023 εξάλλου, η Ελλάδα είχε τη χειρότερη θέση μετά την Βουλγαρία στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, στο -33% από το μέσο όρο της ΕΕ κι ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 20,9% του διαθέσιμου εισοδήματός τους στη διατροφή. Όπως επισημαίνει σε έκθεση της και η Εθνική Τράπεζα άλλωστε, μαζί με τη ζημιά σε τμήμα της παραγωγής από την θεομηνία Ντάνιελ τον Σεπτέμβριο και την ανελαστική ζήτηση για τα είδη διατροφής από τις ελληνικές οικογένειες, τα περιθώρια κέρδους των πολυεθνικών εταιρειών και ιδιαίτερα του λιανεμπορίου έχουν μια ανασταλτική επίδραση στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Από την πλευρά της η ΕΛΣΤΑΤ μάλιστα επισημαίνει ότι ενώ η μέση στάθμιση της υποκατηγορίας «Τρόφιμα & μη-αλκοολούχα ποτά» ήταν 22% στη συνολική κατανάλωση των νοικοκυριών το 2024, εκτιμάται σε άνω του 25% για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και περίπου 18% για νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος, δημιουργώντας σημαντικές διαφορές στον τρόπο που «βιώνουν» τα νοικοκυριά τις αυξομειώσεις των τιμών.

Αν προσθέσουμε μάλιστα στα παραπάνω και τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας όπου μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία και τα ενοίκια που σημειώθηκε 42% αύξηση για τις οικογένειες, καταλαβαίνει κανείς πως το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.

Υπάρχει άραγε όμως πιο αδιάψευστος κριτής από τον κόσμο; Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος για να διαπιστώσει την αβίωτη καθημερινότητα είναι να πάει μια βόλτα είτε στην λαϊκή αγορά είτε στο σουπερμάρκετ, για να δει την αδυναμία των πολιτών να αγοράσουν τα βασικά αγαθά, καθώς οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι ανεξέλεγκτες και η αισχροκέρδεια έχει πιάσει ταβάνι.

Όλα αυτά στηλίτευσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, λέγοντας μεταξύ άλλων «Το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού. Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η “εισαγόμενη ακρίβεια” καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς! Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και  επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση. Επί ημερών της ΝΔ γίνεται έτσι μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ουσιαστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μονόδρομο για την προστασία της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων: Έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους με αιχμή του δόρατος την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μεγάλα πρόστιμα εις βάρος όσων αισχροκερδούν. Μείωση του ΕΦΚ και στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες βασικών τροφίμων με έντονα ανατιμητικές τάσεις όπως λάδι, ψωμί, φέτα και γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δίκαιη φορολόγηση στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών.

Αυτές είναι οι προτάσεις του Κινήματος και καλούμε όλους τους πολίτες να τις στηρίξουν, επιλέγοντας μια διαφορετική πορεία στις 9 Ιούνη, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ψηφίζοντας για μια αξιοπρεπή ζωή για όλους. Για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εργασιακής αλληλεγγύης, απέναντι στον εκπρόσωπο των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ελίτ και την ακροδεξιά.