Χριστίνα Σταρακά: H αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών δεν θα γίνει δείχνοντας ο ένας τον άλλον στα τηλεοπτικά πάνελ – Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο

1.      Πως διαβάζετε το μήνυμα της ευρωκάλπης ;

Το πρώτο μήνυμα είναι η μεγάλη αποχή από τις Ευρωεκλογές που αναπόφευκτα σημαίνει γενική αποδοκιμασία στο πολιτικό σύστημα. Η έκταση του φαινομένου και οι λόγοι του πρέπει να μας απασχολήσουν όλους, καθώς μεταφράζεται ως έλλειμμα Δημοκρατίας. Σε συνδυασμό με την απογοήτευση και την ταυτόχρονη άνοδο της ακροδεξιάς, δίνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα και εφιστά ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Η κάλπη εξάλλου έστειλε μήνυμα σε όλα τα κόμματα, προφανώς και σε εμάς. Αρχικά, ηττήθηκε εμφατικά η αλαζονεία του 41% της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία έριξε «πόρτα» στη lifestyle μεταπολιτική του κ. Κασσελάκη. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, φυσικά και δεν πανηγυρίζουμε. Από την άλλη, κρατάμε κάποια αξιοσημείωτα δεδομένα. Συγκεκριμένα, κερδίσαμε πάλι τους ψηφοφόρους του Κέντρου, είμαστε δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας, ενώ στο Λασίθι και το Ηράκλειο είμαστε πρώτοι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και αποτίμηση για την επόμενη μέρα και θα γίνει, ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα.

2.      Το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει. Θεωρείτε ότι είναι ένα αποτέλεσμα που πρέπει να χρεωθεί στη ηγεσία του Κινήματος;

Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους μας που εργάστηκαν σκληρά και τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Από εκεί και πέρα, όπως είπα θα γίνει ένας εσωτερικός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ για το τι πήγε διαφορετικά απ’ όσα είχαμε κατά νου, αφού ο  στόχος μας ήταν υψηλότερος και θέλαμε να ήμασταν το δεύτερο κόμμα. Θεωρώ ωστόσο ότι ένα αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, χτίζεται και την προηγούμενη περίοδο. Άρα οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες της διαμόρφωσης του και να κάνουμε μια συστηματική προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα χωρίς βιαστικές απαντήσεις. Να δούμε πού ήμασταν σαν κόμμα αναγκασμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς, που είχαμε λάθος ιεραρχήσεις και θολά μηνύματα, σε όλα τα επίπεδα, από την κορυφή μέχρι τη βάση. Η αποτίμηση όμως ξαναλέω θα γίνει με δημοκρατικό τρόπο, συντεταγμένα, στα όργανα του κόμματος, όπως αρμόζει στις αξίες και στην παράδοση του κόμματος μας και όχι δείχνοντας ο ένας τον άλλο στα τηλεοπτικά πάνελ.

3.      Τι γίνεται σωστά στην Περιφέρεια και το ΠΑΣΟΚ έχει άνοδο, ενώ στο Λεκανοπέδιο για ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες ;

Πράγματι, αυξήσαμε τις δυνάμεις μας και είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, ενώ κατακτήσαμε και τη δεύτερη θέση στους αγρότες. Αυτό εξηγείται τόσο ιστορικά, με τους άρρηκτους δεσμούς του ΠΑΣΟΚ και την μακραίωνη προσφορά του στην ελληνική Περιφέρεια, όσο και με την συνεπή στάση μας στο πλευρό των ανθρώπων της επαρχίας και της υπαίθρου, που μας το πιστώνουν. Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχει χαμηλότερα ποσοστά στην Αθήνα από το εθνικό ποσοστό, ακόμα και το 2009 είχε αναλογικά επί ημερών της τελευταίας του κυβέρνησης. Στις Ευρωεκλογές παρατηρήθηκε βέβαια ανισομέρεια στην ψήφο μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων και ένα εκλογικό σώμα δύο ταχυτήτων. Δεν είμαστε φυσικά χαρούμενοι ωστόσο είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο που πρέπει να δούμε συνολικά στην ανάλυσή μας και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας προσεκτικά και σταθερά. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε άμεσα τη στρατηγική μας και να επενδύσουμε σε ουσιαστικό πολιτικό λόγο και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα επανασυνδέσουν το κόμμα με τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων.

4.      Θεωρείτε ότι οι  συνεργασίες αποτελούν την πολιτική απάντηση απέναντι στην ΝΔ;

Η απάντηση απέναντι στις πολιτικές της δεξιάς που βυθίζουν στην ανέχεια την πλειοψηφία του κόσμου, δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερη πολιτική και συγκεκριμένες, μετρήσιμες λύσεις με προοδευτικό πρόσημο που θα βγάζουν τους πολίτες από το αδιέξοδο, και φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με  αθροιστικές «συνεργασίες» και κομματικές συγκολλήσεις που αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ζωή γίνεται όλο και περισσότερο αβίωτη κλιματικά -κοινωνικά –οικονομικά, ενώ σε εθνικό επίπεδο η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι στον πυρήνα της βαθιά αντιλαϊκή και ταξική, με την εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών, την ακρίβεια, την εύνοια των μεγάλων συμφερόντων πάσης φύσεως, την ίδια στιγμή που για ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας  ο λογαριασμός του μήνα δεν βγαίνει με τίποτα. Επί αυτών των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας οφείλουμε να τοποθετηθούμε πειστικά και με συγκεκριμένο πρόγραμμα, και επί αυτού θα μας κρίνει στο τέλος ο κόσμος.

5.      Εκτιμάτε ότι υπάρχει η πολιτική ωριμότητα για την επίτευξη πολιτικών συνεργασιών στην Κεντροαριστερά ;

Αφενός δεν βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο και αφετέρου επαναλαμβάνω ότι συμφωνίες κορυφής για εμάς δεν υπάρχουν και δεν μας αφορούν. Για να μπορούμε να μιλάμε για αυτόνομο, προοδευτικό πόλο εξουσίας πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις και δεδομένα, πρέπει να έχει ένα minimum βασικών αξιών και αρχών και βλέπουμε ότι αυτό δεν υπάρχει. Όπως ξεκαθαρίστηκε και σε ανώτατο επίπεδο εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Τη δεδομένη στιγμή, προτεραιότητα για εμάς είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί σε επίπεδο κουτσομπολιού. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουμε το προσεχές διάστημα με πρωτοβουλίες στο φως της ημέρας, στη βάση των κοινωνικών συμμαχιών που επιθυμούμε να χτίσουμε. Στρατηγικός μας στόχος είναι μια σύγχρονη, εναλλακτική και ισχυρή προοδευτική πρόταση που θα είναι η αυριανή κυβέρνηση.