Χριστίνα Σταρακά: Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τις στρεβλώσεις και αστοχίες στις πληρωμές των επιδοτήσεων στους αγρότες

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά με την οποία ζητάει απαντήσεις από τον κ. Αυγενάκη για το που οφείλονται οι «πετσοκομμένες» πληρωμές της συνδεδεμένης και ενιαίας ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων που πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες τη Μεγάλη Εβδομάδα καθώς και αναλυτικά στοιχεία για το πού και πώς κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν.

Η Χριστίνα Σταρακά αναφέρεται στον «Γολγοθά» που έζησαν οι αγρότες το Πάσχα όταν είδαν να μπαίνουν στις τσέπες τους μειωμένες οι ενισχύσεις που έπρεπε να είχαν λάβει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο και άκουσαν τόσο τον κ. Αυγενάκη όσο και τον διορισμένο Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να πανηγυρίζουν, με τον τελευταίο μάλιστα να υποστηρίζει με θράσος ότι με αυτές τις αποτυχημένες πληρωμές ο Οργανισμός έκανε «άλμα προς το μέλλον». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η βουλευτής «Όχι μόνο δεν έλαβαν το συνολικό ποσό των χρημάτων που δικαιούνται, αλλά πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είδαν στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ! Αυτή η τακτική εξόντωσης του πρωτογενή τομέα που ακολουθεί η ΝΔ εδώ και 5 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση για 12 μήνες». Στη συνέχεια, η βουλευτής καταλογίζει αποκλειστικά την ευθύνη στον Υπουργό όσο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες των πληρωμών ενώ δεν αναφέρθηκαν ούτε στις οριζόντιες μειώσεις των ενισχύσεων ούτε στις αδικαιολόγητες πληρωμές σε ημετέρους.

Για όλα τα παραπάνω η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε: «Μαύρο Πάσχα έκαναν οι αγρότες μας από την ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του κ. Αυγενάκη να μοιράσουν δίκαια και στο σύνολό τους τις ενισχύσεις που έπρεπε να είχαν ήδη πιστωθεί από το 2023. Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη πανηγυρίζουν για το μεγάλο  «πετσόκομμα». Δεν φτάνουν οι καθυστερήσεις, οι αδικίες και οι στρεβλώσεις, ο ανίκανος Υπουργός με τις πλάτες του κ. Μητσοτάκη άρχισε περιοδείες για ψήφους ανά την Ελλάδα λέγοντας στο κομματικό του ακροατήριο πόσο σωστός, αμερόληπτος και δίκαιος είναι. Δεν τολμάει να αντικρίσει στα μάτια τον αγροτικό κόσμο γιατί πολλοί θα αναρωτηθούν αν έχει έστω λίγη επαφή με την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζει ο κ. Αυγενάκης ότι πολλοί παραμένουν απλήρωτοι; Άραγε ξέρει να μας απαντήσει σχετικά με το το τι πλήρωσε και τι δεν πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και πόσοι πληρώθηκαν και πόσοι όχι; Αν ήταν αξιόπιστος δεν θα άφηνε διάφορους επιτήδειους «συμβούλους» να αισχροκερδούν στις πλάτες των αγροτών. Θα φρόντιζε η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθοριζόταν με νόμιμο τρόπο μέσω ΑΣΕΠ και όχι από τον ίδιο. Αλλά οι ηθικοί φραγμοί μάλλον περισσεύουν για τον κ. Αυγενάκη, όπως είδαμε και με τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις από τον πρώην διοικητή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Την κακοδιαχείριση και την αδυναμία να εκτελέσει ορθά τα καθήκοντά του ο Υπουργός δεν τα πληρώνουν μόνο οι αγρότες αλλά και η χώρα. Η ευρωπαϊκή εποπτεία του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ εξέθεσε για άλλη μια φορά τη χώρα μας διεθνώς και η κυβέρνηση είναι υπαίτια για το ρεζιλίκι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ προτρέπει τον κ. Αυγενάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί. Επειδή όμως η ηθική του είναι αμφισβητούμενη καλούμε τον Πρωθυπουργό στον επόμενο ανασχηματισμό που θα κάνει να απαλλάξει τη χώρα από τον χειρότερο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».     

Oλόκληρη η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη

Θέμα: Μεγάλα προβλήματα, στρεβλώσεις και αστοχίες στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, των οικολογικών σχημάτων και της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

Κύριε Υπουργέ,

Τη Μεγάλη Δευτέρα άρχισε ο Γολγοθάς των παραγωγών με τις πληρωμές των επιδοτήσεων, αφού όπως τις πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτές ήταν γεμάτες με μεγάλα προβλήματα και στρεβλώσεις που ακόμα και σήμερα κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει γίνει. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες των πληρωμών και νομίζουν ότι όλα μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί της πανηγυρικής δήλωσης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι με αυτές τις αποτυχημένες κατά τους αγρότες πληρωμές ο οργανισμός έκανε «άλμα προς το μέλλον». Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξέχασαν να αναφέρουν ότι αυτές οι ενισχύσεις έπρεπε να είχαν καταβληθεί νωρίτερα, μέσα στο προηγούμενο έτος και κυρίως ξέχασαν να αναφερθούν στις οριζόντιες μειώσεις με τις οποίες εν τέλει καταβλήθηκαν. Απέκρυψαν επίσης τις αδικαιολόγητες πληρωμές σε ημετέρους και δεν ενημέρωσαν κανέναν γιατί ενώ οι πληρωμές έγιναν αργότερα πολλοί παραγωγοί έμειναν απλήρωτοι με το αιτιολογικό ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι. Συγκεκριμένα οι καταβολές των συνδεδεμένων ενισχύσεων πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη μείωση σε σχέση με αυτές που εισέπρατταν οι παραγωγοί και σε όσα αναγράφονταν στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. Τα οικολογικά σχήματα δόθηκαν μειωμένα από 30-50% και με αδικίες λόγω υπερβολικών χρεώσεων των κάθε λογής συμβούλων και παρόχων υπηρεσιών που έβαλαν χέρι στην τσέπη των παραγωγών χωρίς την άδεια τους. Τέλος από τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα πληρώθηκαν μόνο τα 10,5 εκατ. ευρώ σε 29.000 αγρότες και από αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει επιστροφή χρημάτων, ως αχρεώστητα.

Ο αγροτικός κόσμος που περίμενε να πάρει τα χρήματά του, εκφράζει την έντονη και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη των πληρωμών και το αδιέξοδο που οδηγήθηκε από την κυβέρνηση. Αυτές οι εξελίξεις, αποτέλεσμα της κακής πολιτικής της ΝΔ για 5 χρόνια οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση για 12 μήνες. Η Ε.Ε. βλέποντας την αστάθεια στην Διοίκηση, με 5 προέδρους σε τέσσερα χρόνια να συνοδεύεται με εντολές του υπουργού μέσω του τύπου για πληρωμές δεσμευμένων ΑΦΜ κατανόησε αυτό που γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει σοβαρά ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λειτουργήσει σωστά και αμερόληπτα με αυτή την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς εξηγούνται οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα οικολογικά σχήματα και στην ενιαία ενίσχυση ανάμεσα σε αυτά που είχατε περιλάβει στο πολυδιαφημισμένο ΣΣΚΑΠ 2023-2027 και σε αυτά που έλαβαν οι παραγωγοί και γιατί δεν λάβατε κανένα μέτρο για το χαράτσι που υποβλήθηκαν οι παραγωγοί;
  2. Γιατί ενώ αναγκαστήκατε να δηλώστε αστοχίες και παραλείψεις και συμπληρωματικές πληρωμές μέχρι τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ανακοίνωσε άμεσα ως όφειλε τι ποσά πλήρωσε, σε πόσους παραγωγούς τα κατέβαλε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν και πώς θα γίνουν οι πληρωμές όσων δεν έγιναν, με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση;

Αθήνα, 18 Μαΐου 2024

Η ερωτώσα βουλευτής

Χριστίνα Σταρακά