Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι η Ευρώπη των λαών

Η περίφημη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν που το 1950 πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή τους για να υπάρξει συνεργασία, σύμπλευση, ενότητα και ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών, θεωρείται η απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που μαστίζεται από ανισότητες, αδικίες και αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην απαξίωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Μία Ευρώπη που δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις ενός καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία, στα απόνερα της πανδημίας του κορωνοϊoύ, με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την κρίση των θεσμών σε κράτη μέλη όπως η χώρα μας (υποκλοπές, παράνομες παρακολουθήσεις, δυστύχημα στα Τέμπη κλπ.) αλλά και έναν ακόμα πόλεμο στη Μέση Ανατολή με σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μια αυξανόμενη άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων πανευρωπαϊκά. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν ισχυρά ακροδεξιά μορφώματα που ευελπιστούν να κερδίσουν πάνω από το ¼ των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπεται να είναι ευρύτατο καθιστώντας άμεσο τον κίνδυνο υπαρξιακής κρίσης για την Ε.Ε. λόγω της υποβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το ευρωπαϊκό όνειρο για μια Ευρώπη που τα κράτη θα συμβιώνουν αρμονικά, αλληλοεξαρτώμενα και αλληλέγγυα είναι αυτό για το οποίο όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε και οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι το μέσο για να το πετύχουμε. Η πλειοψηφία των κανόνων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο εξάλλου αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών. Η σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου επομένως είναι εξαιρετικά σημαντική για την έξοδο μας από το σημερινό αδιέξοδο και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν στο πρόγραμμά τους πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής, γεωπολιτικής, εργασιακής και  οικονομικής ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Οι στόχοι της πολιτικής μας οικογένειας, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ενισχυμένα δικαιώματα των καταναλωτών, σαφείς κανόνες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να κάνουμε την Ευρώπη να λειτουργήσει για τους λαούς της.

Το διακύβευμα για εμάς είναι σαφές: Μια Ευρώπη με ισότητα, διαφάνεια, εργασιακή ασφάλεια και ένα μοντέλο ανάπτυξης που προστατεύει την αγροτική παραγωγή, σέβεται το περιβάλλον και λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση ή μία Ευρώπη που την χαρακτηρίζουν οιαυταρχικές, συντηρητικές πολιτικές, η φτωχοποίηση των λαών, οι ανισότητες, τα σκάνδαλα και η διαφθορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία 5 χρόνια με την κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας;

Με όραμα και με σκληρή δουλειά απέναντι στους αναχρονιστές και υπονομευτές των πολλών, προς όφελος των συμφερόντων των λίγων, πορευόμαστε στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου για μια δυναμική απάντηση στα προβλήματα που απειλούν το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα που οραματίστηκε πριν 74 χρόνια ο Ρομπέρ Σουμάν. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι η συνέχεια του αγώνα μας για μια καλύτερη, πιο προοδευτική Ευρώπη. Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Για μια καλύτερη Ελλάδα σε μια καλύτερη Ευρώπη!