Σταρακά: «Οι αγρότες, τα μεγάλα θύματα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ΝΔ και το 2024»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2024 εξαπέλυσε μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνη των κοινοβουλευτικών τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.

Στην αρχή της ομιλίας της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η ΝΔ προσπαθεί να επιβάλλει ως «κανονικότητα» την αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, βασιζόμενη «σε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί στον σταθερό αφελληνισμό των κρίσιμων παραγωγικών δομών της οικονομίας, προς όφελος υποτιθέμενων επενδυτών που παίρνουν τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία μας υποκοστολογημένα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αγορασμένα με δανεικούς πόρους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα». Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είπε η κυρία Σταρακά, ήταν ο τρόπος πώλησης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank και της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Συνεχίζοντας, η Χριστίνα Σταρακά, αποδόμησε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλλει ως «κανονικότητα» το πιο άδικο φορολογικό σύστημα της Ευρώπης: «Με τα 2α υψηλότερα έσοδα από φόρους κατανάλωσης – που πληρώνουν κυρίως τα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά – αλλά τα 3α από το τέλος φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σημειώνουν καθαρά κέρδη μαμούθ! Είστε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά οι μεγαλύτεροι φορομπήχτες της τελευταίας 20ετίας!»

Ειδική αναφορά, ως υπεύθυνη στο ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος  επεφύλαξε η Χριστίνα Σταρακά στο πώς μεταχειρίζεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης τους παραγωγούς της χώρας: «Είναι πραγματικά άνω ποταμών είναι ότι μιλάτε για “πράσινο” προϋπολογισμό! Μιλάτε σοβαρά; Ποιον τομέα πλήττει πρώτα από όλα η κλιματική κρίση; Τον αγροτοδιατροφικό. Ποιος είναι  ο μεγάλος ριγμένος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024; Ο αγροτοδιατροφικός τομέας!»

Η κυρία Σταρακά μίλησε για «πετσόκομμα πόρων» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς από τους πόρους «βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη» αφαιρέθηκαν 355 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2023, ενώ για τη φυτική και ζωική παραγωγή οι προβλεπόμενες δαπάνες μειώνονται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Έτσι θα αντιμετωπίσει ο Πράσινος Προϋπολογισμός σας τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, της ακαρπίας, της μείωσης των υδάτινων πόρων, της μείωσης των καλλιεργήσιμων εδαφών για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από τον ΕΛΓΑ, την αύξηση του συνολικού κόστους της παραγωγής και της έλλειψης εργατών γης;», ρώτησε η Χριστίνα Σταρακά και υπογράμμισε μία πολύ αρνητική εξέλιξη που αφορά  τους εργάτες γης: «Ήδη με 2 εγκυκλίους του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για την κατάργηση του εργόσημου για εργάτες γης. Αυτό ήταν έργο ΠΑΣΟΚ που μείωσε την εισφοροδιαφυγή και βοήθησε την αγροτική παραγωγή. Εσείς όμως δρομολογείτε διοικητικά την κατάργηση του νόμου που μπορεί να σημάνει τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Η κυρία Σταρακά καυτηρίασε την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που φαίνεται να ασχολείται μόνο με το να «ακρωτηριάζει τους πόρους του Υπουργείου του και να ανταλλάσσει λεκτικά βέλη με τη διορισμένη από τη Νέα Δημοκρατία διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ευθύνη της μειωμένης κατά 30%(!) καταβολής ποσών της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023».

«Κοιτάξτε κύριες κύριοι της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα «τους αγρότες δεν τους απασχολούν τα εσωκομματικά σας. Να τα λύσετε μόνοι σας. Τους ενδιαφέρει όμως ότι το επιτελικό κράτος απέτυχε με τόσο παταγώδη τρόπο στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2023 ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον αγροτικό προϋπολογισμό του  2024. Για αυτό τα πράγματα στην αγροτοδιατροφή είναι δυσοίωνα και για το 2024. Και φυσικά για αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»«Για όλα αυτά», είπε ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά, «αλλά και για πολλά αλλά ο Προϋπολογισμός σας είναι απορριπτέος από το ΠΑΣΟΚ. Και να το ξέρετε ότι πολύ πιο σύντομα από ότι φαντάζεστε η απόρριψη της νοσηρής κανονικότητας σας θα γίνει το κυρίαρχο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας».