Χριστίνα Σταρακά: Ομιλία στη Βουλή για την επιστολική ψήφο των αποδήμων στις Ευρωεκλογές

Η  βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, τοποθετήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι πάγια θέση του κόμματος αποτελεί η διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων μέσω επιστολικής ψήφου, και η υπό προϋποθέσεις επέκταση του σε ορισμένες κατηγορίες εκλογέων εντός Επικράτειας. «Όσον αφορά τους εντός Ελλάδας εκλογείς προτείναμε τροπολογία για άρση εμποδίων, για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας με αντικειμενικές δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με φυσική παρουσία, όπως για λόγους αναπηρίας, υγείας, ηλικίας, σπουδών, εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν καθώς και σε όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών.»

Συνεχίζοντας, η κ. Σταρακά εξέφρασε την αντίθεση της στην απροϋπόθετη επέκταση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο στο σύνολο των εντός Επικρατείας εκλογέων, δίχως να διαπιστώνεται συγκεκριμένη ανάγκη προσφυγής στη διαδικασία αυτή, χωρίς μάλιστα η τελευταία να έχει δοκιμαστεί σε ευρεία κλίμακα. «Ακόμα και οι πιο εμβληματικές θεσμικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και για να έχουν απτό αποτέλεσμα στην κοινωνία. Στην Ελλάδα, ο κατεξοχήν συνυφασμένος με τον χαρακτήρα του λαού μας και τη σχέση του με την πολιτική θεσμός, είναι οι εκλογές, η πολιτική ζύμωση και η συμμετοχή σε αυτές με τον παραδοσιακό τρόπο.», επισήμανε.

Όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο του νομοσχεδίου για καταπολέμηση της αποχής, αποδόμησε με πολιτικά επιχειρήματα τη συγκεκριμένη άποψη. «H αποχή ξέρετε, μεταφράζεται ως δυσπιστία συμμετοχής προς τη Δημοκρατία, ως δυσθυμία απέναντι στα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους τους και τη δυνατότητα της οργανωμένης πολιτικής να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Η δυσπιστία όμως, θεραπεύεται με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία, με ουσιαστικό κράτος δικαίου, με ισχυρούς, ανεξάρτητους και διαφανείς θεσμούς μεγαλύτερης συμμετοχής που σέβονται τον πολίτη, με συμπεριληπτικές πολιτικές που μειώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, με δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους και ίσες ευκαιρίες για όλους.», υπογράμμισε.

Ενώ κλείνοντας, δεν άφησε ασχολίαστο τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο αιφνιδιαστικά η Υπουργός Εσωτερικών κ. Κεραμέως έφερε τη Δευτέρα το απόγευμα εκπρόθεσμη τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, χωρίς να ενημερώσει τα κόμματα των οποίων την ψήφο είχε εξασφαλίσει. «Έτσι αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση πάνω σε ένα εθνικό θέμα; Υφαρπάζοντας την ψήφο της αντιπολίτευσης χωρίς διαβούλευση, με αστείους τακτικισμούς, θεωρώντας πως έτσι θα εκθέσετε τα κόμματα  της αντιπολίτευσης αν αλλάξουν τη στάση τους σε σχέση με όσα είχαν πει στην επιτροπή της Βουλής; H Βουλή δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο κυρίες και κύριοι, και όλες αυτές τις πρακτικές θα τις πληρώσετε κάποια στιγμή.», κατέληξε χαρακτηριστικά.