Σταρακά προς αγρότες: To ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής  έχει σύγχρονο Εθνικό σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο – Θα είμαστε η φωνή σας απέναντι στην κυβερνητική αναλγησία της ΝΔ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική πολιτική της στον αγροτικό τομέα εξαπέλυσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του τομέα αγροτικής ανάπτυξης του, Χριστίνα Σταρακά, στο πλαίσιο συγκέντρωσης του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου, στην οποία έλαβε μέρος την Τετάρτη το απόγευμα.

Ειδικότερα, στη διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους στο Δημαρχείο Νεοχωρίου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε μεταξύ άλλων:

Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο αγροτικό: Στα 5 χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, οι αγρότες και οι  κτηνοτρόφοι αποτελούν τα μεγάλα θύματα των πολιτικών της. Η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να επιβάλλει ως «κανονικότητα» την αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, βασιζόμενη σε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που οδηγεί στον σταδιακό μαρασμό και εν τέλει αφελληνισμό την ελληνική αγροτιά.

Για τις ενισχύσεις της ΚΑΠ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το 2023 έχουμε τη μικρότερη πληρωμή Άμεσων Ενισχύσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τa ποσά στους δικαιούχους να ανέρχονται σε €939εκ., δηλαδή €563εκ. λιγότερα συγκριτικά με το 2022. [..]Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνδέεται με την προχειρότητα της αγροτικής πολιτικής, την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, τον κακό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, και τις διοικητικές παρεμβάσεις του Υπουργείου στη λειτουργία του.

Για την ακαρπία: Φέτος ήταν μία καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο, λόγω της πρωτοφανούς ακαρπίας. Το Υπουργείο, αφού παραδέχθηκε ότι η ακαρπία στις ελαιοκαλλιέργειες δεν καλύπτεται ασφαλιστικά, κρύβεται πίσω από αόριστες και νεφελώδεις αναφορές για παρεμβάσεις του ΕΛΓΑ.

Για τους κτηνοτρόφους: Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης που αδιαφορεί προκλητικά υπέρ τους, καθυστερούν εκβιαστικά στην υπογραφή συμβολαίων, πιέζοντας τους κτηνοτρόφους σε χαμηλότερες τις τιμές σε σχέση με πέρυσι, και οδηγώντας στην έξοδο χιλιάδες παραγωγούς.

Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαθέτει ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα: «Η παράταξης μας έχει στον πυρήνα της πολιτικής της μέτρα όπως η άμεση μείωση του κόστους αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων, ο μηδενισμός ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε περιοχές. Παράλληλα, ενέργειες όπως το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και ενισχύσεων, η επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της ΝΕΑΣ ΚΑΠ, τα κίνητρα για τους νέους Αγρότες με μείωση της φορολογίας και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που βρίσκονται στο πρόγραμμα μας, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους και να επιλύσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.»