Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή υπόθεση με οσμή σκανδάλου ύψους 14 εκ. ευρώ στο πλαίσιο των αποτυχημένων άμεσων ενισχύσεων του 2023 – Κατέθσε ερώτηση και για την πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024

Μπαράζ κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις συνεχόμενες αποτυχημένες πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και την προκλητική ελλιπή ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρω από το θέμα αυτό, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά.

Αρχικά, σε ερώτηση εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους Έλληνες αγρότες με διαφάνεια, χρησιμοποίησε το παράδειγμα πληρωμής ενός δικαιούχου παραγωγού από την Ήλιδα Ηλείας που έλαβε το έτος 2023 για τη βιολογική Γεωργία 13.999.196,83 ευρώ, παρότι από δημοσιεύματα στον τύπο προέκυψε ότι «για 660.000 παραγωγούς η εξόφληση της βασικής που έγινε, ανέρχεται περίπου σε 6,5 εκ ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ κατά μέσο όρο». Παράλληλα, μέχρι σήμερα «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αλλάξει την εγγραφή της ανάρτησης και από 13.999.196,83 αναφέρεται σε – 13.999.196,83. Για το πλην που προηγείται της εγγραφής του αριθμού δεν υπάρχει κάποια εξήγηση και πιθανώς να υπονοεί ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν αχρεώστητα».

Επειδή τόσο το ύψος της της καταβολής των 13.999.196,83 ευρώ όσο και της μεταβολής του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μεγάλο πρόβλημα και μια τέτοια ενίσχυση θα απαιτούσε ο παραγωγός να διαθέτει έκταση 200.000 στρεμμάτων περίπου, πράγμα που δεν νοείται στη Βιολογική Γεωργία, η βουλευτής ζητάει πλήρη ενημέρωση για όλα τα στοιχεία της επίμαχης υπόθεσης μαζί με κατάθεση των αντίστοιχων εγγράφων από το ΥπΑΑΤ.

Την ίδια στιγμή εξάλλου, η αποτυχημένη πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους στις 4.7.2024 επισημαίνεται και σε δεύτερη, επίκαιρη ερώτηση αυτή τη φορά, που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά, σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη και απογοητευτική διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024.

Όπως αναφέρει, «η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει με θράσος ότι ‘’η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2023 είναι η 15η Οκτωβρίου 2024’’ υπονοώντας ότι μέχρι τότε θα καλυφθούν οι εκκρεμότητες της τελευταίας πληρωμής που ενώ έπρεπε ήδη να φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ, εντούτοις το συνολικό ποσό δεν ξεπέρασε τα 167 εκατ. ευρώ». Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξάλλου βρίσκεται στη δίνη ενός ακόμα προστίμου ύψους 63 εκατ. ευρώ από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., για εκ παραδρομής σφάλμα του από διασταυρωτικό έλεγχο δικαιωμάτων του 2021 αντί του 2022 που οδήγησε σε λανθασμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ενώ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως δηλώνει «Από την 1 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για το ΟΣΔΕ 2024. Η εφαρμογή για τη δήλωση ΟΣΔΕ έχει ανέβει στο Gov.gr αλλά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν μπορούν να εργαστούν πάνω σε αυτή τη βάση γιατί δεν τους το επιτρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και τρεις μήνες. Και συμπληρώνει «Η καθυστέρηση είναι πρωτοφανής και ήδη η όλη διαδικασία είναι εκτός ελέγχου με σοβαρούς κινδύνους για τις επιδοτήσεις του 2024. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, γεγονός που θέτει σοβαρά ερωτηματικά εάν καταφέρουν τελικά οι αγρότες να υποβάλουν σωστά και εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους για να πληρωθούν. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 640.000 αγρότες περιμένουν να υποβάλουν μέσω ΚΥΔ την αίτηση τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό για τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση τα ΚΥΔ στο Gov.gr και να προχωρήσει με ασφάλεια η διαδικασία του ΟΣΔΕ, καθώς και πώς σκοπεύει να λύσει την αδιαφάνεια και την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για να καταβάλλονται στην ώρα τους με δίκαιο τρόπο.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα

Θέμα: Ανεξήγητες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην διαφάνεια καταβολής των ενισχύσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Στις 4.7.2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε την εξόφληση πολλών καθεστώτων ενισχύσεων στους παραγωγούς πλην όμως δεν έδωσε ποτέ στοιχεία και λεπτομέρειες για τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πληρωμών όπως συνηθίζει από τον Ιανουάριο και μετά. Αποτέλεσμα η ελλιπής ενημέρωση των παραγωγών και η σύγχυση για το τι πραγματικά πληρώθηκε και τι έμεινε απλήρωτο. Η επανάληψη αυτής της πρακτικής και στις εξοφλήσεις της 30.6.2024 δείχνει ότι αυτό αποτελεί πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού μετά από πολλαπλές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για κατάθεση στοιχείων το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξακολουθούν να μην απαντούν. Αυτό το πρόβλημα ήλθε να αναδείξει και ένα συγκεκριμένο θέμα που ενίσχυσε την αμφισβήτηση για το εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους Έλληνες αγρότες και χειρίζεται το θέμα των ενισχύσεων με διαφάνεια.

Συγκεκριμένα το θέμα που αναδείχθηκε στον τύπο από ανάρτηση στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά την πληρωμή δικαιούχου λόγω της ανελαστικής υποχρέωσης που έχει από τον κοινοτικό κανονισμό για όσους λαμβάνουν μεγάλα ποσά ενισχύσεων. Η ανάρτηση αυτή, περιλαμβάνει και το όνομα του παραγωγού από την Ήλιδα Ηλείας που έλαβε το έτος 2023 για την Βιολογική Γεωργία το ποσό των 13.999.196,83 ευρώ. Από δημοσιεύματα πάλι στον τύπο προέκυψε ότι για 660.000 παραγωγούς για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης που υπολειπόταν καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ περίπου 6,5 εκ ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ κατά μέσο όρο.

Σήμερα που υποβάλλεται η ερώτηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αλλάξει την εγγραφή της ανάρτησης και από 13.999.196,83 ευρώ αναφέρεται σε -13.999.196,83 ευρώ. Για το πλην που προηγείται της εγγραφής του αριθμού δεν υπάρχει κάποια εξήγηση και πιθανώς να υπονοεί ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν ως αχρεώστητα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το γεγονός τόσο του ύψους της καταβολής των 13.999.196,83 ευρώ όσο και της μεταβολής τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από μόνο του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Η ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας είναι ενίσχυση που είναι συνδεμένη με το ΟΣΔΕ δηλαδή την έκταση και επομένως για την καταβολή αυτού του ποσού θα πρέπει αυτός ο παραγωγός να διαθέτει έκταση 200.000 στρεμμάτων περίπου.

Επειδή κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουμε να υπάρχει πουθενά στην Δυτική Ελλάδα αλλά και την Ελληνική επικράτεια,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε υποβλήθηκε η σχετική Δήλωση ΟΣΔΕ, πότε και με ποια απόφαση εντάχθηκε στο καθεστώς της Βιολογικής Γεωργίας και πότε καταβλήθηκε το αναφερόμενο ποσό των 13.999.196,83 ευρώ; Παρακαλώ να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

2. Ποιοι έλεγχοι έγιναν στην συγκεκριμένη αίτηση ΟΣΔΕ πριν την καταβολή του ποσού; Παρακαλώ να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

3. Πότε συντάχθηκε η πρώτη λίστα που περιλάμβανε τον δικαιούχο και με ποια απόφαση αναρτήθηκαν τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ; Παρακαλώ να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

4. Πότε συντάχθηκε η πιθανή έκθεση διόρθωσης και πότε ειδοποιήθηκε ο παραγωγός; Παρακαλώ να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

5. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις όπου στις πληρωμές αυτών που λαμβάνουν μεγάλα ποσά βρέθηκαν λάθη από την δημοσιοποίηση των στοιχείων;

6. Παρακαλώ, εάν υπάρχουν να κατατεθούν και τα σχετικά έγγραφα.

7. Ποια μέτρα θα λάβει το ΥΠΑΑΤ ώστε να μην εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα και τι θα πράξει με το συγκεκριμένο θέμα εάν αποδειχθεί ότι δεν καταβλήθηκε το σχετικό ποσό σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες;

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2024

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χριστίνα Σταρακά