Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή με ερώτηση την εξαίρεση της Αιτωλοακαρνανίας από τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά, με την οποία ζητάει απαντήσεις από τους κυρίους Σκυλακάκη και Κικίλια αντίστοιχα  για το πώς επιλέχθηκαν οι δυνητικοί δικαιούχοι Δήμοι για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών του προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου και γιατί έμειναν εκτός προγράμματος κάποιοι σε σχέση με άλλους και ειδικότερα το σύνολο των Δήμων Αιτωλοακαρνανίας. Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης και Ανδρέας Πουλάς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση «Από την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση όφειλε να είχε θωρακίσει τη χώρα μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών, όπως εκείνες που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Η κλιματική κρίση οδηγεί σε απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εξαρχής πότε θα ξεσπάσουν και ποια θα είναι η έκταση και οι συνέπειες τους».

Και συνεχίζει: «Παρόλα αυτά παρατηρούμε ανισοκατανομή και αβλεψίες στα προγράμματα για την πυροπροστασία ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαίρεση δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από τα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών. Ωστόσο, δυνητικοί δικαιούχοι δεν είναι το σύνολο των 325 δήμων της χώρας αλλά κατά προτεραιότητα 196 από αυτούς, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του ΠΔ 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157)».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι από τη Δυτική Ελλάδα έχει αποκλειστεί το σύνολο των Δήμων Αιτωλοακαρνανίας και προτείνονται ως δυνητικοί δικαιούχοι 12 Δήμοι από την Αχαΐα και την Ηλεία.  «Είναι προφανές ότι θεωρείται πως το πρόγραμμα AntiNero που αφορά προληπτικούς καθαρισμούς δασών είναι επαρκές για την πρόληψη πυρκαγιών στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς να λογαριάζεται η ιδιαιτερότητα του νομού και οι μεγάλες καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις που απειλούνται καθημερινά από την υπάρχουσα κλιματική κρίση που πλήττει τη χώρα μας», συμπληρώνει. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει πως τα δεδομένα του κλίματος έχουν ριζικά αλλάξει από τη δεκαετία του 1970 και είναι προφανές πως δεν μπορεί εν έτει 2024 η επικινδυνότητα για τις πυρκαγιές να καθορίζεται με βάση τα δεδομένα της δεκαετίας του 1970 και με διατάξεις ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1980.

Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά ρωτά τους Υπουργούς με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν οι 196 δυνητικοί δικαιούχοι δήμοι για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών του σχετικού προγράμματος και γιατί αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι και κυρίως το σύνολο των Δήμων Αιτωλοακαρνανίας.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα: Εκτός Προγράμματος αντιπυρικών ζωνών οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Από την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση όφειλε να είχε θωρακίσει τη χώρα μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών, όπως εκείνες που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Η κλιματική κρίση οδηγεί σε απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εξαρχής πότε θα ξεσπάσουν και ποια θα είναι η έκταση και οι συνέπειες τους. Ωστόσο, λόγω της περσινής καταστροφικής περιόδου για τη χώρα, όπου χιλιάδες δασικές εκτάσεις κάηκαν και χιλιάδες καλλιεργήσιμα εδάφη ισοπεδώθηκαν ολοσχερώς, η κυβέρνηση όφειλε να είχε θωρακίσει τη χώρα μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων και τη φετινή χρονιά πόσον μάλλον όταν έχουν ξεσπάσει από νωρίς οι πρώτες πυρκαγιές. Η πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά της χρονιάς συνέβη στις αρχές Απριλίου στα Πιέρια Όρη, από υψόμετρο 1.000 μέτρων και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή σχεδόν στα 2.000 μέτρα υψόμετρο.

Παρόλα αυτά παρατηρούμε ανισοκατανομή και αβλεψίες στα προγράμματα για την πυροπροστασία ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαίρεση δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από τα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, τα παραπάνω χρήματα διατίθενται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Όπως μαθαίνουμε, η χρηματοδοτική συμβολή του Πράσινου Ταμείου φιλοδοξεί να καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής δαπάνης των δικαιούχων ΟΤΑ, το οποίο αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής μπορεί να φτάσει και το 100% αυτής.

Ωστόσο, δυνητικοί δικαιούχοι δεν είναι το σύνολο των 332 δήμων της χώρας αλλά κατά προτεραιότητα 196 από αυτούς, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του ΠΔ 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157).

Από τη Δυτική Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποκλειστεί το σύνολο των Δήμων Αιτωλοακαρνανίας και προτείνονται ως δυνητικοί δικαιούχοι 12 Δήμοι από την Αχαΐα και την Ηλεία. Είναι προφανές ότι θεωρείται πως το πρόγραμμα AntiNero που αφορά προληπτικούς καθαρισμούς δασών είναι επαρκές για την πρόληψη πυρκαγιών στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς να λογαριάζεται η ιδιαιτερότητα του νομού και οι μεγάλες καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις που απειλούνται καθημερινά από την υπάρχουσα κλιματική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.

Επειδή τα δεδομένα του κλίματος έχουν ριζικά αλλάξει από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα και η κλιματική κρίση είναι ανεξέλεγκτη και οδυνηρή είναι προφανές πως δεν μπορεί εν έτει 2024 η επικινδυνότητα για τις πυρκαγιές να καθορίζεται με βάση τα δεδομένα της δεκαετίας του 1970 και με διατάξεις ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1980.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν οι 196 δυνητικοί δικαιούχοι δήμοι για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών του προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου και γιατί έμειναν εκτός προγράμματος οι υπόλοιποι;
  2. Γιατί έχει αποκλειστεί το σύνολο των Δήμων Αιτωλοακαρνανίας από τους δυνητικούς δικαιούχους δήμους; 

Αθήνα, 28 Μαΐου 2024

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χριστίνα Σταρακά

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Ανδρέας Πουλάς